YENİ YAZILAR

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DOĞAYA VE İNSANLARA VERDİĞİ 5 ZARAR



İklim Değişikliği Nedir





Karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan değişiklik olarak tanımlanır.



Bu değişiklik sonucunda sağlımızı kötü etkileyen 5 zararı listeledik.






1. Kalp Atış Hızını Değiştirir



Yeni bir araştırma sonucunda, yüksek sıcak bir bölgede kalp atış hızının sürekli değiştiği görülmüştür. Ancak sağlık yönünden iyi bir insanın kalp atış hızları düzenlidir ve kalp krizi olma olasılığı azdır.





Hava sıcaklığı, sinir sistemini de etkilemektedir. Amerikan kalp derneğine göre sinir sistemimiz vücudun çevreye uyum sağlamasına  ve kalbin elektriksel aktivitesine düzenlemeye yardımcı olmaktadır.




Kalp Sağlığı






2. Alerjiyi Tetikler



Araştırmalar sonucunda artan sıcaklar nedeniyle başta gelişmiş ülkeler olmak üzere yükselen karbondioksit seviyeleri alerjiyi artırmıştır. Yine diğer bir araştırmada ise polen seviyeleri arttığı ve alerjinin de buna bağlı olarak yükseldiği görülmüştür. 







Alerji






3. Doğa Olaylarını Değiştirir



Küresel ısınma, ısı dalgaları, sel baskınları ve fırtınaları da artırabilmektedir. 2007'de Avrupa'da yapılan araştırmada ısı dalgaları 100 yılda iki kat arttığı ortaya çıkmıştır. 










Doğa Olayları






4. Küresel Çölleşmeye Neden Olur



2010 yılında yapılan bir araştırmada dünyanın %38'inin çölleşme tehlikesi altında olduğu belirtilmiştir. 





Küresel çölleşme okyanuslardaki zararlı bakterilerin çoğalmasını da hızlandırabilir. Çöl tozu birçok deniz organizmasının yaşaması sağlayan demiri barındırır. Amerikan Derneğinin yaptığı çalışmada,  çöl tozunun insanlarda gastroenterit ve bulaşıcı hastalıklara neden olan vibrios'un büyümesine de neden olduğu gözlemlenmiştir. 





Göz ve kulak yaralanmalarını da artırmıştır.







Çöl






5. Salgın Hastalıklara Görülmeye Başlanır



İklim değişikliğinin getirdiği bazı bölgelerde sıcaklıkta ve yağış miktarı artmaktadır. Bu da hastalık yayılımı için koşulların olgunlaşmasına neden olabilmektedir. Böceklerde bu durumdan etkilenerek hastalık yayan organizmayı taşıyarak başka bölgelere giderek o bölgelere de hastalık yayabilmektedirler.








Hiç yorum yok