YENİ YAZILAR

Renkleri Nasıl Algılarız?

tüm renkler
 Aslında renk diye somut bir kavram yoktur. Renk farklı dalga boylarındaki ışık dalgalarının gözlerimize yansıması ve beynimizin bu yansımayı çeşitli şekilde yorumlamasıdır. İnsanoğlu, gözünün içerisinde yer alan cone adı verilen hassas hücreler aracılığı ile yüzlerce farklı dalga boyundaki ışık dalgalarını bir renk şeridi şeklinde ayırt edebilir. Bu donanım ve bu donanımın sağladığı kabiliyet hayatı renkler içerisinde algılamamızı sağlar. Her canlı bu ışık dalgalarını farklı algılayabilir. Hatta renk kavramı hakkında çeşitli felsefik yaklaşımlar mevcuttur.
güvercin gözü 
 Örneğin bir güvercinin algılayabildiği renk skalası insanlara ve diğer canlılara oranla çok daha geniş olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Bunun nedeni ise güvercin gözlerinde diğer canlıların gözlerine oranla çok daha fazla renk reseptörü yer almasıdır. Bir diğer yandan insanlara oranla çok daha sınırlı renk algılayan canlı türleri de mevcut. Hatta neredeyse her canlı türünün bu ışık dalgalarını algılaması farklıdır.

 Işıkların dalga boyları yalnızca onları renkler şeklinde algılamamızı etkilemez. Ayrıca bu dalga boyları davranışlarımızda ve duygularımız üzerinde de etkilidir. Ancak ne tür bir etki yarattığı konusunda araştırmalar devam etse de günümüzde bu araştırmalar yetersizdir. İnsanlar renklere karşı biyolojik, fizyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel etkiler doğrultusunda bir davranış sergiler.

 Bazı renklerin etkisi dünya çapında yaygın ve aynı gibi kabul edilebilir. Örneğin renkler sıcak ve soğuk renkler olarak kategorilendirilebilir. 

Sıcak Renkler;

 Kırmızı, mora yakın kırmızı(macenta), portakal turuncusu ve sarı tonlarını içerir. Bu renkler anlama kabiliyetimizi hızlandırır. Sıcak, samimi ve davetkar duyguların pekişmesine yol açar. Genellikle heyecan, mutluluk ve huzur duyguları ile ilişkilendirilirler.

Soğuk Renkler;

 Açık mavi, mavi, camgöbeği ve deniz yeşili gibi tonları içerir. Bu renklerle ilişkilendirilen duygular huzur ve sakinlikten, hüzün ve içe kapanıklığa kadar değişkenlik gösterebilir.

Hiç yorum yok